Concerten voorjaar 2025

16 maart 16.00 uur:
Scenes uit de opera Otello.

Voor meer informatie over dit concert van 16 maart, klik op het pijltje rechts

We openen het seizoen spectaculair met scènes uit de opera Otello van Giuseppe Verdi. Het libretto van Arrigo Boito is gebaseerd op het toneelstuk Othello van William Shakespeare. Uit deze opera zingen sopraan Vasiliki Chanou en tenor Walter Seywald, beiden leerlingen van Gemma Visser, alle aria’s en duetten. Het verhaal over de jaloerse generaal Otello en zijn mooie vrouw Desdemona wordt verteld door Stijn Saveniers. De intrigant Jago heeft een hekel aan Otello en verzint een plan om hem te gronde te richten. Hij vertelt aan Otello dat Desdemona een affaire heeft met Cassio. Intussen regelt hij alle "bewijzen". Overtuigd van de overspeligheid van zijn vrouw, wurgt hij haar. Als de list van Jago eindelijk ontmaskerd wordt, slaat Otello de hand aan zichzelf.

Vasiliki Chanou is een lyrische sopraan met een passie voor opera en een drive om oprechte en ontroerende voorstellingen te leveren. In 2014 behaalde ze haar bachelordiploma en in 2020 haar masterdiploma klassieke zang aan de LUCA School of Arts (Leuven, België). In 2021 nam ze deel aan het Erasmus programma van de European Opera Academy, waar ze zich specialiseerde in de muziek van Verdi aan het Conservatorio di Parma. In 2022 behaalde ze ook haar masterdiploma gespecialiseerd in opera aan het Conservatorium van Maastricht.

In 2022 en 2023 toerde ze met André Rieu en zijn Johann Strauss orkest over de wereld. Ze maakt(e) deel uit van diverse operakoren: van de Nederlandse Reisopera, De Munt in Brussel, het Theater Aachen en van Opera Zuid.

Vasiliki werd uitgekozen om de rol van Lauretta in Gianni Schicchi en Suor Genovieffa en Prima Cercatrice in Suor Angelica te vertolken tijdens het Musica Proibita Summer Opera programma 2024 in Bergamo. Daarvoor  had ze haar debuut gemaakt als Pamina (Die Zauberflöte) tijdens het Opera Festival van Berlijn in 2023 met de Berlijnse Opera Academie.

Walter Seywald werd in 1974 geboren in St. Johann/Tirol en groeide op in Bonn. Hij startte zijn muzikale opleiding in 2005 met zangles bij Helene Möhler in Bonn. Aansluitend zong hij als bariton in verschillende ensembles en als solist in Cantates, Oratoria en ook op Lieder-avonden.

Onder leiding van Gemma Visser veranderde zijn stem van bariton naar tenor. In de jaren 2008, 2009, 2010 en 2015 nam hij aan het Conservatorium van Maastricht deel aan de Masterclass Acting for Singers. Daar werkte hij aan operarollen als Lenski (Eugen Onegin), Samson (Samson et Dalilah), Turiddu (Cavallaria Rusticana), Siegmund (Die Walküre), Orfeo (Orfeo von Monteverdi) en Otello (Verdi). Zijn hoofdfocus ligt sindsdien bij het  operarepertoire.

Stijn Saveniers studeerde cello en orkestdirectie aan de conservatoria van Leuven en Maastricht. Na zijn studies in Maastricht werd hij bekroond met de Hustinckxprijs.

Sindsdien heeft hij uiteenlopende producties geleid, waaronder opera, operette, ballet, symfonisch en kamerorkestrepertoire, oratoria en hedendaagse muziek. Ook leidt hij muziektheater- en balletvoorstellingen regelmatig van achter de cello of piano, waarmee hij zijn uitvoerende rol combineert met zijn werk als dirigent.

Hij is artistiek leider van Volksopera, een Antwerps initiatief dat zich richt op komische opera. Als doctoraatsonderzoeker is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (ARIA) en het Orpheus Instituut (docARTES), waar zijn onderzoek focust op de rol van humor in theatermuziek. Binnen de vocale afdeling van het conservatorium werkt hij als repertoirecoach.

13 april 16.00 uur:
Een muzikale wereldreis

Voor meer informatie over dit concert van 13 april klik op het pijltje rechts

Beleef een betoverende middag met het duo Nadine Nix, zang en Frank Peeters, gitaar.
Dit muzikale duo neemt u mee op ontdekkingsreis langs diverse muziekstijlen, van zwoele
jazz en opzwepende wereldmuziek tot het poëtische Franse chanson. Daarnaast zullen Nadine
Nix en Frank Peeters u verrassen met hun eigen unieke klanken en interpretaties.
Nadine Nix, is een Belgische zangeres, componiste en multi-instrumentaliste. Zij is
zangdocente in België en Nederland, onder meer aan de jazzafdeling van het Maastrichtse
conservatorium. Zij heeft aan verschillende projecten meegewerkt zoals “Tribute to Joe
Zawinul’. Ook trad ze samen op met de wereldberoemde Bobby Mc.Ferrin.
De muziek van Nadine Nix vloeit moeiteloos over van jazz naar Zuid-Amerikaanse cumbia's
en salsaritmes. Haar avontuurlijke stijl is gevormd door muzikale projecten in onder andere de
Democratische Republiek Congo, Nepal, Letland en Griekenland.
Gitarist Frank Peeters, afkomstig uit Belfeld en opgeleid aan het Music College in
Hilversum, is een meester in het combineren van uiteenlopende stijlen. Zijn warme, verfijnde
spel komt volledig tot zijn recht in de intieme setting van dit duo. Hij speelt al jaren samen
met Nadine Nix o.a. ook in hun jazzcombo Asempa. Vorig jaar traden zij met veel succes op
tijdens de opening van de november Jazzmaand in Heerlen.
Laat u op 13 april 2025 verrassen en meeslepen door deze unieke muzikale wereldreis!

18 mei 16.00 uur:
Mosa Saxofoonkwartet eert 'Le Patron'

Voor meer informatie over dit concert van 18 mei, klik op het pijltje rechts

Het Mosa  Saxofoonkwartet is een bekende en geliefde gast van Chrisjteijn. Tijdens dit concert neemt het Mosa Saxofoonkwartet ons mee naar het ontstaan van de Franse saxofoonmuziek. Onder de titel Le Patroneren ze Marcel Mule, de pionier van de saxofoon in de Franse klassieke muziek, en de man die met zijn talent en toewijding de saxofoon naar grote hoogten tilde. Zijn bijnaam, Le Patron, weerspiegelt zijn onmiskenbare invloed op de ontwikkeling van het instrument. In dit programma speelt het Mosa Saxofoonkwartet werken die speciaal voor het saxofoonkwartet van Marcel Mule zijn geschreven, van o.a. Jean Francaix, Alfred Desenclos en Gabriel Pierne. Le Patron is niet alleen een concert, het is een viering van de saxofoon en zijn glorie in de Franse muziekgeschiedenis.

De Limburgse heren van het Mosa Saxofoonkwartet en de in Dinant geboren Adolphe Sax: een ontmoeting in het stroomgebied van de Maas. Zowel Sax, uitvinder van de saxofoon als de leden van het ensemble hebben een verbinding met de Maas. In 1853, zeven jaar na de uitvinding van de saxofoon, brengt Adolphe Sax zijn saxhoorns persoonlijk naar de Koninklijke Militaire kapel te Den Haag. Precies 150 jaar later wordt het Mosa Saxofoonkwartet opgericht door leden van dit orkest. Een nieuwe ontmoeting. De vier saxofonisten zijn Roy Hovens, Jos Dobbelstein, Jean-Pierre Cnoops en Richard Alberts. Hun opleiding volgden zij aan de conservatoria van Den Haag, Maastricht, Enschede en Amsterdam. Zij ontvingen vele prijzen en onderscheidingen, variërend van de predikaten Cum Laude tot prijzen als de Hustinxprijs of de Vriendenkrans van Het Koninklijk Concertgebouw en het Concertgebouworkest.

Het Mosa Saxofoonkwartet onderscheidt zich door originele programmering en samenwerking met solisten, ensembles en andere kunstdisciplines. Naast oorspronkelijk repertoire voor saxofoonkwartet speelt het Mosa Saxofoonkwartet bewerkingen, veelal van eigen hand. Daarbij put het inspiratie uit de enorme hoeveelheid muziek die in de voorbije eeuwen is geschreven.

“Vanmiddag TOP, verrassend mooi concert van Nadine Nix en Frank Peeters in Eijsden! Ik heb echt genoten. Het was zo apart

reactie via Facebook na het concert van 13 april 2025